Négy keréken a Dráva-töltésen
(Valószínűleg „Két keréken..." lenne a helyes cím--a szerk.)
Egyelőre táblákkal jelölik ki az ajánlott útvonalat

Forrás: Új Dunántúli Napló--Baranyai körkép         2004. augusztus 3.

Nemzetközi kerékpárút kijelölése zajlik a Dráva mentén - tudtuk meg Arató Csongortól, a Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub egyik alapító tagjától. A Duna mellett az osztrák-szlovák-magyar határtól Budapestig húzódó út mintájára a hosszú távú tervek szerint Baranya határfolyója mellett is kiépítik majd a már régóta tervezett bicikliutat. A klub tagjai most kijelölik a meglévő, kerékpárral járható utakat, majd magyar és horvát nyelvű, fémből készült útjelző táblákkal és turistajelzéssel látják el azokat. Közel négyszázezer forintot nyertek pályázaton erre a célra, ebből hozzávetőleg nyolcvan kilométernyi utat sikerült kijelölni az elmúlt időszakban. Ennek célja, hogy ne az autóút mellett, hanem árvédelmi töltésen, épített vonalon karikázhassanak a túrázók.

A közeljövőben tervezik - szintén pályázati forrásból - a Drávaszabolcstól Mohácsig terjedő, legalább hatvan kilométer hosszú, nagyrészt a határ mellett húzódó útszakasz kijelölését. Ennek megvalósulása csak az anyagi feltételek meglététől, vagyis az erre beadott pályázatok sikerességétől függ.

Gazdaságilag is előnyösen hat a térségre a felélénkülő ökoturizmus. A kirándulók a Duna mellett is számos vendéglátó és kereskedelmi vállalkozást tartanak el. A kerekezők remélik, hogy a lehetőségeket felismerve a települések további aszfaltos kerékpárutakat is építenek, akár önerőből, akár pályázati pénzből, ahogyan az korábban a Drávasztára-
Révfalu-Drávakeresztúr útvonalon is történt.

Pincehelyi Zita