Újraélednek a kihalt települések
Ma már túl nagy a forgalom az egykor a térképről törölt faluban

Forrás: Dunántúli Napló --      Baranyai Tükör             2003. szeptember 24.

Bükkösd--Gorica--Kán

Egy korabeli megyei tanácsi döntés értelmében 1978-ban tizenkét baranyai kisközség neve került le a térképről, köztük Kán, Gorica, Monosokor, Kisújbánya vagy éppen Révfalu. Ezeket a falvakat akkor a közeli településhez kötötték, amolyan utcanévként. Így lett például Hetvehely utcája Kánból, vagy vonult be a szilárd burkolatú út híján Bükkösdre a közeli kis település, „Gorica utca" néven.

Mátis István, Bükkösd polgármestere a napokban jelezte lapunknak, hogy Goricán a helybeliek a gépjárműforgalom lassítását kezdeményezték, s ezért „kitáblázták a falut", négy „fekvő rendőrt" alakítottak ki és korlátozták a súlyos teherautók behajtását. Az 5 tonnánál nagyobbak eztán csak külön önkormányzati engedéllyel vehetik az útjukat erre. Goricának állandó lakosai is vannak már, ám ami még jobban hangzik, egyetlen gazdátlan ház sincs.

A forgalomkorlátozás oka egyébként nemcsak Gorica fejlődésében rejlik, a káni építkezésekhez ugyanis Goricán át vezet az út.
Wágner Antal, a hetvehelyi polgármester az egykor kihalt település újjáéledéséről elmondta, rövidesen egy új, a hetvehelyi szőlőhegyen átfutó úttal próbálják Kánt a másik oldalról megközelíteni. Ötmillió forintból készül a megvalósítási program, a nyomvonalat már kijelölték, és jövőre megindulhat talán a kivitelezés is. Kán egyébként Hetvehely jóvoltából építészetileg védett településsé lett, ami azt jelenti, hogy a közel 60 házát csak az eredeti állapotában lehet helyreállítani. A Kánért dolgozó kft. ezen munkálkodik azzal a szándékkal, hogy az egykor térképről is letörölt település télen-nyáron vendéget fogadó üdülőteleppé váljon. Eddig a házak felét újították fel.

Kozma F.