Torkolati zsiliprendszer Révfalunál

Dunántúli Napló          Árvízvédelem      1977. június 22..

Révfalunál a Korcsina patakot 150 méter hosszan új mederbe terelték a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság pécsi szakaszmérnökségének brigádjai. Mindaddig így lesz, amíg november elejére el nem készül ötmillió forintért a torkolati zsiliprendszer. Minden évben egy ilyen torkolati műtárgyat építenek az igazgatóság területén és a kivitelezésre alig elegendő a 12 hónap. Most a tervek szerint 6 hónap alatt végeznek, mert gyorsabban telepítik a kutakat.
A három egységből álló zsiliprendszerrel, mely a Dráva-védtöltés szerves része--a folyó szintjét szabályozzák, vagyis könnyebben védik meg Révfalut a drávai árvíztől és sokkal gyorsabban vezetik el a belvizeket.
Azért, hogy biztonságosak legyenek az alapok, a vízszintnél két-három méterrel mélyebbre kerülnek. Ezért a talajvíz szintjét csökkentik úgy, hogy éjjel-nappal szivattyúzzák a vizet az építés területéről a kilencven, sorjában lesüllyesztett vákuumkút segítségével. Egy kutat hat méter mélyre „ékelnek" le. Az alapozás ideje alatt így szárazban dolgoznak a kőművesek. Csak az egyik parton helyeztek el kutakat, a szívóhatás így is legalább negyven méteres körzetben, tíz méter mélységben érvényesül. Ha a patak mindkét oldalán szivattyúznának, akkor a homokos part-magaslatok beomolnának. A Budapesti Vízgépészeti Vállalat újítását most alkalmazzák először.

Biztonsági zsilip a Dráva gátjánál, Révfalu szomszédságában   
Erb János felvétele

Korábban a kút végében a szennyeződés, az eltömődés ellen réz-szita szövettel védekeztek. A réz napjainkban egyre drágábban és nehezebben szerezhető be. Ehelyett olcsóbb és hazánkban is előállítható műanyagcsövet „préselnek" a kút aljába. A műanyag majdnem kilencszer olcsóbb, mint a réz; ezen kívül könnyebben hatol a kemény altalajba. Oldalát bevagdalták és tulajdonképpen ez a „szita-felület", ami gyorsabban  és biztonságosabban szűr. A műanyagcső „bevetésével" egy kút telepítési ideje húsz százalékkal csökkent és így akarják elérni, hogy fél év múlva már átadják az új zsiliprendszert.

Csuti J.