Búcsú már hetven éve is

Forrás: Dunántúli Napló                      1995. június 24.

Révfaluban tegnap búcsút tartottak. Egy olyan Dráva-menti falucskában, melyből az utóbbi egy évtizedben elköltöztek az alapítók mai utódai. Néhányan eljöttek a haranglábhoz búcsús-rnisére, melyet most is Ronta László sellyei plébános celebrált.
Zokoga, Csali-puszta, Rév- falu: kicsiny települések Drávakeresztúr és Drávasztára között. Hajdani lakói, illetve azok utódai zarándokolnak el az újra élesztett egyházi szertartásra: tegnap is lehettek vagy félszázan.
Már csak Révfaluban él őslakó:
Szinyákovics Mihály és felesége, Katica néni. Csalipuszta épületeit lebontották; csak a gyümölcsfák idézik az egykori lakottságot. Zokogát a legutóbbi Dráva-árvíz vitte el, cigánylakóit községekbe telepítették, helyét nagy árkokkal szabdalták át, hogy senki se térhessen vissza. Révfalu viszont feltámadóban, mert messziről idejáró hétvégizők alapítanak benne hétvégi otthont.
A sellyei pap jó egy évtizednyi szünet után tavaly tartott először búcsúcs-misét a haranglábnál Jézus szíve napján. Azért ezen a napon, mert épp 70. esztendeje ekkor nyilvánította Révfalut búcsús fogadalmi hellyé a bogdásai katolikus központ. Akkor döntöttek arról, hogy a már akkor sem népes falucskában évente háromszor tartsanak szentmisét, így június 15-én Szent Vídkor, június 23-án, valamint Mária neve napján: szeptember 12-én.
Hogy lesz-e ismét háromszor mise, ezt nem tudni, de a lelkes plébános elhatározta, hogy felújítja a haranglábat, annak helyiségét. Biztos lel támogatókra is, hisz mikor még az egyház sem figyelt a haldokló falura, a harangláb kulcsát őrizték a lakók: Legutoljára
Bukovácz Mihály, ki nemrég halt meg.
Segíthetnek az idegenből betelepültek is, kiket
Nagy Sándor dinnyésgazda fog össze. Tegnap ők is, vagy 40-en összejöttek. Megjárták a búcsúteret magukénak érezve múlt emlékeit is.

Csuti J.