Tovább épül a kerékpárút

Dunántúli Napló Baranyai tükör 2001. április 9.

Dél-Baranya

Míg tavaly 14 millió forintba került egy kilométer kerékpárút megépítése, idénre ez már a 25 milliót is eléri. Tavaly megnőtt a pályázati kedv, egy tárcaközi bizottság akkor három alkalommal több mint 1 milliárd forintot osztott szét, ebből az ország területén összesen 70 kilométer kerékpárút épült.
Például a drávai töltésen is. Az építkezés már korábban elkezdődött, előbb a Drávasztára-Révfalu közötti rész lett készen, majd a Révfalutól Drávakeresztúrig húzódó szakasz.
A Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője (DDVI), Szappanos Ferenc szerint a töltéseken épített, építendő kerékpárutak esetében teljes mértékben találkoznak az önkormányzati, turisztikai, természetvédelmi és vízügyi érdekek. Az igazgatóság kezelésében több mint 100 kilométer hosszú töltés van, ezen eddig mintegy 30 kilométernyi kerékpárút épült. A szaktárca is támogatja pályázati pénzekkel a fejlesztést. A koncepció szerint a dél-baranyai szakasz része lesz az országos kerékpárút-hálózatnak.
A legfrissebb fejlemény is a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium által meghirdetett pályázathoz kötődik. A DDVI sikerrel próbálkozott, nemrég született a döntés, hogy a drávai töltésen tovább építendő úthoz 65 millió forint támogatást biztosít. Ez Felsőszentmárton felé 3,5 kilométer hosszban teszi lehetővé a szilárd burkolat kialakítását. A munkát ebben az évben szeretnék befejezni.
M. A.